Meditatie, yoga, (zelf)heling

 

IMG_6410

Mediteren is een manier om je geest te trainen zodat je met je aandacht in het moment kunt zijn. Het effect is dat je onthecht van gedachten. Je geest. lichaam en emoties komen tot rust en je oefent in het creëren van ruimte en stilte in jezelf. In deze stilte, deze manier van zijn, kun je meer gewaar zijn. Je neemt als het ware afstand van jezelf en van wat er rondom je gebeurt. Je verplaatst je in een andere positie die het mogelijk maakt om onbevooroordeeld naar jezelf en naar anderen te kijken. Het is ook een plek van creatie, van ingevingen, inzichten, een plek van weten.

Er zijn verschillende manieren om te mediteren. Zo kun je je tijdens je meditatie verbinden met je lichaam. Met je botten, met je spieren en organen, zodat je je bewust bent van datgene wat zich afspeelt in je lichaam. Je luistert ernaar en je lichaam krijgt een signaal- en verbindingsfunctie. Ook is er de lichtmeditatie. Je verbindt je met je hogere zelf. Je laat een lichte energie je lichaam binnenstromen. Je leert jezelf helen.

Meditatie is naast het schaduwwerk (het opruimen van oud zeer) de toegang tot volledig leven. Toegang tot alles wat het leven je te bieden heeft, tot je kwaliteiten, tot de schoonheid om zodoende alles, ook je schaduwkanten, volledig te kunnen ervaren, ontwarren en doorleven.

Yoga

Elke keer –  tijdens de yogales van Manon Porte – ervaar ik weer de wonderbaarlijke potentie van mijn adem en mijn lichaam. Toegegeven soms wat minder, soms wat meer. Sleutelwoorden zijn aandacht en luisteren;

  • naar mijn lichaam als database van ervaringen
  • naar mijn lichaam als voertuig van ontspanning die ik kan sturen naar de plekken waar emoties en gevoelens als gestolde en verdichte energie vastzitten (helende werking)
  • naar mijn lichaam dat een signaalfunctie heeft en mij waarschuwt als iets niet klopt
  • naar mijn lichaam als ontladingsmechanisme voor spanning en stress
  • naar mijn lichaam als helende kracht
  • naar mijn lichaam als ontvanger en heler van datgene wat bij een ander of in een systeem speelt

(Zelf)heling

Deze sessies bieden de gelegenheid om uit te wisselen en te oefenen met zelfhelende technieken. Ik heb gemerkt dat het fijn en lavend is als een vriendin tegen je zegt; “Ga maar even liggen, (of zitten) dan geef ik je een Shinto behandeling of een energetische heling”. En een kwartier of half uur later voelde ik mij heerlijk ontspannen. We hebben allemaal (zelf)helende kracht in ons. En die kunnen we ontwikkelen en meer en op elkaar oefenen en integreren in het dagelijkse.