Tentoonstelling Wortels/Roots

 

Wortels

De kruin filtert het daglicht.
Bladeren zwaaien
en de bloesem viert feest.
Takken krabben de hemel open.

Koning winter zet alles even stil.
Het feest van groei en bloei is voorbij.
In donkere duisternis verscholen
gaat de aandacht naar de wortels.

Het donker van de winterslaap
overschaduwt het licht.
Vogels zingen niet meer.
Het bestaan lijkt gestorven.

Het is niet makkelijk afdalen
in de krochten van de aarde,
waar verborgen voor de buitenwereld
wortels zoeken naar voedsel.

Het is niet makkelijk afdalen
in de krochten van de ziel,
waar misvormd door pijn en onvermogen
wortels gehuld zijn in schuld en schaamte.

Het vergt best veel moed
om je schaduw te ontmoeten.
Het vergt best veel liefde
om je wortels te omarmen.

Ger Bos

 

IMG_7212

In de maanden februari en maart 2018 hebben Herman Schlooz en Krijnie Beyen in Huis als Museum een beeldonderzoek gedaan naar hun wortels, hun roots.

De resultaten van dit energetisch en beeldonderzoek zijn 31 maart, 1 en 2 april samengebracht met meer autobiografisch werk van Herman in een tentoonstelling. Alle dagen geopend van 12 – 17 uur. En om 15 uur kunt u getuige zijn van een performance van Anna Schlooz, worden gedichten voorgedragen door Ger Bos of vertelt Herman meer over de achtergronden van zijn werk.

Herman is geboren in het Limburgse Blerick in een katholiek gezin. Het geloof heeft een diepe imprint gemaakt op zijn leven en heeft de percepties over zijn verleden sterk beïnvloed. Door het werken met lino heeft hij als het ware in zijn herinneringen gesneden en er elementen uit naar voren gehaald of bewust weggesneden. Het proces was een innerlijke reis met als transformerend element de invloed van zijn heeroom op het gezin Schlooz. In het proces heeft Herman het motto van zijn oom Niemand heeft het recht om alleen gelukkig te zijn letterlijk en figuurlijk in de verleden tijd geplaatst.

Krijnie is begonnen met het opgraven van wortels. Door systemische en energetische oefeningen kon zij zich verbinden met het lot van haar vader en grootouders. De  opgedane inzichten en gevoelens heeft zij verbeeld in kwetsbare, gelaagde fotografische portretten, die zij ruimtelijk presenteert.

De tentoonstelling is nog te zien tot 9 april 2018 op afspraak.

IMG_7218