Werkperiode Songlines

I am an oracle foto

Voor de Aboriginals vertegenwoordigt de Dreamtime de essentie van hun samenleving, cultuur, tradities en spiritualiteit. Het is een tijd waar de wijsheid van de voorouders “opgeslagen” en beschikbaar is voor de levenden. In Sjamanitische tradities worden voorouders gezien als een belangrijke bron. Wij gaan hier in de westerse wereld vaak aan voorbij. Onze (voor)ouders hebben het goed met ons voor. Alleen al deze overtuiging kan voor een essentiële verandering in onze percepties en voor meer zelfvertrouwen zorgen. Systemisch gezien zijn wij, ben ik, een “product” van mijn (voor)ouders. Ik heb kwaliteiten en talenten van hen meegekregen. Door hen te respecteren, respecteer ik mezelf en kan ik deze kwaliteiten vanuit een diep geWAARzijn steeds meer leven.

De ‘droomsporen’ (‘Songlines’ of ‘Dreaming Track’s) die dwars over het Australische continent lopen beschrijven reizen van vroegere bewoners, die soms letterlijk opnieuw “gezongen” worden.. Met deze reizen werden de levenservaringen van voorouders overgedragen en in bewaring gegeven aan de aarde. In mijn perceptie gaat het om fysieke, metaforische en spirituele reizen. Het landschap – de aarde – is blijvend en drager van de mensen, hun energie en daarmee hun verhalen. De natuur is, volgens de Aboriginals, een bron om belangrijke gebeurtenissen uit de droomtijd te kunnen lezen en in te voelen.

Deze Songlines beschrijven verschillende thema’s en onderwerpen. Er zijn verhalen over het belang van heilige plaatsen, stukken land, rotsen, en over ervaringen van mensen, dieren en planten. Een complex netwerk van wijsheid, geloof en rituelen die zijn oorsprong vindt in de Creatie.

Het thema Songlines is de inspiratiebron voor de werkperiode van beeldend kunstenaars Marijke Schurink, Gabriëlla Banegas, Jan Kees Helms en Krijnie Beyen in Huis als museum. In deze werkperiode volgt iedere kunstenaar zijn of haar eigen spoor. Er is openheid en uitwisseling met ruimte voor het proces. De werkperiode duurt tot en met 4 juli.

Op donderdagavond 4 juli om 19.30 uur verzorgen de kunstenaars een Songlines avond. Bezoekers worden uitgenodigd om iets mee te brengen naar de presentatie. Iets waarop hun oog valt als zij op weg zijn naar Huis als museum. Ontvangst in een bad van geluid, interviews met de kunstenaars en concert als toetje. Welkom.

58379972_2657036077640296_9132306313429123072_n

op de foto: Jan Kees Helms loopt een van zijn Songlines